Dış Mekân Fayansı Alınırken Nelere Dikkat Edilmelidir?

Balkonunuzun ya da bahçenizin duvarlarında değişiklik yapmak ve tamamen farklı bir görünüm elde etmek istiyorsanız dış mekân fayans modelleri arasından seçim yapabilirsiniz. Fayans seçimi yaparken en önemli nokta dayanıklı ve kaliteli seramikler arasından seçim yapabilmektir. Seramikler çok yüksek ısılarda pişirilen ve topraktan üretilen ürünlere denmektedir. Çok eski yıllardan beri kullanılan seramikler, özellikle ev dekorasyonlarında çok sık tercih edilmektedir.
Fayanslar Nerede Kullanılır?
Fayanslar en çok mutfak, banyo, teras, veranda ya da balkon gibi ıslak zeminlerin duvar ya da zeminlerinde kullanılmaktadır. Zeminlerde kullanılan seramikler genellikle duvarlarda kullanılan seramiklerden daha kalın olarak üretilmektedir. Doğal taş seramikler genellikle dış mekânlarda kullanılmaktadır. Dış mekânda tercih edilmesinin sebebi ise ısıya ve olumsuz hava koşullarına karşı son derece dayanıklı olmalarıdır. Dış mekan fayans çeşitleri yaz mevsiminde evinizi serin tutarken, kış mevsiminde de evinizin çok soğuk olmasını engellemektedir.
Fayans uygulamasını yapmadan önce, uygulayacağınız alanın ölçülerini doğru bir şekilde almanız gerekmektedir. Çünkü fayanslarınızı satın alırken bu ölçülere bakarak satın alacaksınız. Dış mekânda kullanacağınız seramikler için iç mekân seramikleri tercih etmemelisiniz. Dış mekânlarda kullanılan seramiklerin özellikleri diğerlerinden farklı olabilmektedir. Örneğin teras ya da balkon zemininde kullanılacak seramikler su geçirmez özelliğe sahip olmalıdır. Bununla birlikte seramikleri dış mekân zeminlerinde kullanacaksanız aşınma ve kırılmaya karşı da dirençli olması gerekmektedir. Aşınmaya karşı dirençli olan seramikler uzun yıllar boyunca yıpranmadan kullanmanızı sağlayacaktır. Fayans döşeyeceğiniz balkon çok küçük ise, bunun için daha sade ve açık renkler tercih etmeniz gerekmektedir. Aksi takdirde döşeme yapacağınız mekânın olduğundan daha küçük ve kasvetli görünmesine sebep olabilirsiniz. Dış mekânlarda kullanılacak olan fayansların kaygan olmamasına dikkat etmeniz gerekmektedir. Hem bu özelliklere sahip hem de balkonunuzun havasını değiştirecek birçok farklı fayans modeli bulunmaktadır.
Fayans Döşemesi Nasıl Yapılır?
Fayans döşemesi yapmak sanıldığından daha kolaydır. İlk olarak döşeme yapacağınız alan daha önceden döşenmiş bir fayans ile kaplı ise, bu fayansları sökmeniz gerekmektedir. Fayansları sökmeden direk üzerine yenilerini de döşemeyi tercih edebilirsiniz. Bu sökmekten hem daha temiz hem de daha kolay olmaktadır. Ama eğer fayansları sökmek istiyorsanız bu iş için kullanılacak bir alet ya da tornavida ile fayansları aralarından kazıyabilirsiniz.
Kazıma işlemini tamamladıktan sonra spatula yardımı ile tüm fayansları kenarlarından kaldırarak duvardan ya da zeminden çıkarabilirsiniz. Fayans sökme işlerini tamamladıktan sonra, fayanslarınız ile uyum sağlayacak renkte seçmiş olduğunuz yapıştırıcı harcını karıştırarak, spatula ile döşeme yapacağınız zemine ya da duvara sürmeniz gerekmektedir. Eğer fayanslarınızı duvara zemine döşeyecekseniz köşeden, duvara döşeyecekseniz zeminden başlayarak yapıştırmalısınız. Bu süreç ile ilgili ayrıntılı bilgi almak ve tüm ürünlere göz atmak içinse www.evim.com/ doğru adres olacaktır.
• Fayanslarınızı yapıştıracağınız zemine yerleştirdikten sonra üzerine biraz baskı uygulamanız gerekmektedir.
• Bastırma işlemini yaparken herhangi bir inşaat malzemesi kullanabilirsiniz. Ancak önemli olan çok fazla bastırmamanızdır. Aksi takdirde yapıştırıcı harç dışına taşabilmektedir. Yeni fayansa geçtiğiniz her seferde, fayansların arasına derz artısı koymanız gerekmektedir.
• Derz artısı sayesinde fayanslarınızın arasındaki mesafe eşit olacaktır. Fayanslarınızı döşeyeceğiniz alanda herhangi bir boru bulunması durumunda, fayansınızın ölçüsünü ona göre alıp ölçüye göre testereden yardım alarak kesmeniz gerekmektedir.
• Fayansların hepsini yapıştırdıktan sonra ise, derz boşluklarını doldurabilmeniz için bir gün geçmesini beklemeniz gerekmektedir. Derz boşluklarını doldururken koyduğunuz derz artılarını çıkarıp, fayanslar arasındaki kalıntıları süpürge yardımı ile temizleyebilirsiniz.
• Bu işlemi tamamladıktan sonra doldurma yapacağınız boşlukları nemli bez ile ıslatmanız gerekmektedir. Dış mekânlara uygulanacak fayans boşlukları doldurulurken flexible derz kullanılmalıdır.
• Derz dolgusunu fayans malası ile boşluklara sürebilirsiniz. Sürdükten bir gün sonra ise derz artığı temizleyicisi sayesinde zemindeki artıkları temizleyebilirsiniz. Bunların hepsini yaptıktan sonra dış mekân için döşediğiniz fayanslarınız dekoratif bir şekilde görünmeye hazır olacaktır.

Kerpe Kaptan Otel-Kerpe

Reklam
Kerpe Kaptan Restaurant-Kerpe

reklam2